A Komárom-Esztergom Megyei Gyermekvédelmi Szakértői bizottság tevékenysége

Honlapunkon szeretnénk bemutatni a Komárom-Esztergom Megyei Gyermekvédelmi Központ, Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat és Általános Iskola Megyei Gyermekvédelmi Szakértői Bizottságának munkáját.

A megyei szakértői bizottság feladata a gyermekvédelmi szakellátás rendszerébe került 0-18 év közötti gyermekek vizsgálata (pedagógiai, pszichológiai, környezettanulmány), a részvélemények alapján a szakmai vélemény elkészítése, melyben javaslat születik a gyermek tekintetében a szükségleteinek megfelelő gondozást – nevelést biztosító gondozási hely kijelölésére. Tagjai: Megyei Gyermekvédelmi Szakértői Bizottság vezető, gyógypedagógus, pszichológus, gyermekpszichiáter.

A beutaló szervek megkeresésére a gyermekvédelmi szakellátásba kerülő gyermekek nevelőszülőhöz, lakásotthonba, gyermekotthonba, speciális gondozási helyre történő kijelöléséről gondoskodik.

A Szakértői Bizottság minden esetben a gyámhivatal felkérésére indítja el a vizsgálatokat a gyermekek tekintetében, s akkor kezdi tevékenységét, amikor a gyermekjóléti szolgálat (az ún. alapellátás, védelembe vétel) által nyújtott szolgáltatások már kimerültek, nem hozták meg a várt eredményt, s a kiskorúak ügye átkerül a gyermekvédelmi szakellátás hatáskörébe.

Ebben az esetben, a gyámhivatal eljárást indít a gyermek nevelésbe vételének tekintetében. Ez történhet úgy, hogy a gyermek még vér szerinti családjában nevelkedik, de az esetleges nevelésbe vételhez szükséges vizsgálatokat (pedagógiai, pszichológiai, környezettanulmány) el kell végeznie a szakértői bizottságnak, ekkor nevelésbe vétel előtti eljárásról beszélünk.

Előfordul, hogy az beutaló szerv (gyámhivatal, rendőrség) úgy ítéli meg, hogy a gyermek veszélyeztetettsége olyan mértékű, hogy ki kell emelni a családjából, ekkor kerül sor az ún. ideiglenes hatályú elhelyezésre. Ekkor ideiglenes gondozási helyet jelölünk ki a gyermek számára, ahol az eljárás ideje alatt biztonságban, szükségleteinek megfelelő körülmények között él. Ez történhet nevelőszülőnél, gyermekotthonban, lakásotthonban, szükség esetén speciális gondozási helyen.

Megtörténik, hogy a gyámhivatalnak a körülmények mérlegelése után szükséges a kiskorút azonnal nevelésbe vennie. Ekkor is ideiglenes gondozási helyet jelöl ki számára, s a vizsgálatok elvégzése után, a szakértői vélemény javaslatának figyelembe vételével kerül sor a gyermek gondozási helyének kijelölésére.

A javaslat készítésekor a gyermekvédelmi törvény alapján figyelembe kell venni a gyermek életkorát, egészségi és mentális állapotát, neveltségi szintjét, a testvéreivel való együttes elhelyezést, a vallási és lelkiismereti meggyőződést, a korábbi lakóhelyét, korábbi tanintézményeit, a kapcsolattartási lehetőségeket.

A szakértői bizottság feladataink másik szeletét jelentik a már szakellátásban lévő gyermekek gondozási hely megváltoztatásakor szükségessé váló elhelyezések.

A bizottság munkája során a gyermekek minél jobb és megfelelőbb elhelyezése érdekében együtt dolgozik a gyermekvédelmi szakellátás és alapellátás széles spektrumában együttműködő szakemberekkel. Így a gyermekjóléti szolgálatokkal, védőnőkkel, iskolákkal, jegyzőkkel, gyámhivatalokkal, rendőrséggel, nevelőszülőkkel, intézményekkel, gyermekotthonokkal, hivatásos gyámokkal, civil szervezetekkel, gyermekjogi képviselőkkel, más megyei szakszolgálatokkal.

A szakértői bizottság feladatainak végzése során a szakmai függetlenség, szakszerűség, jogszerűség, együttműködés, titoktartás, objektivitás elvének megtartása, a gyermekek legjobb  érdekét szolgálja.

További tartalomból...

Komárom-Esztergom Megyei Gyermekvédelmi Központ és Általános Iskola

Magyarország
2840 Oroszlány, Rákóczi F. út 53.

Telefon/Fax: +36 34 361 041
Email:

webmail

 

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Az elfogadással jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk.