Szakmai nap 2023

„Trauma-fókuszú nevelés” címmel, 2023. május 10-én, 9 órától került megrendezésre az oroszlányi székhelyen, a megyei szakellátó intézményeket felölelő szakmai napunk. A témához kapcsolódóan, meghívott szakemberek által vezetett előadás, valamint workshopok alkották a napi programot. Dr. F. Lassú Zsuzsa szexuálpszichológus, egyetemi docens előadása több olyan tabu témát járt körbe, amelyek sajnálatos módon a szakellátásba bekerülő gyermekek nagy részét érintették már életük során.

Az ebből eredő traumák feldolgozásához nyújtott trauma-fókuszú nevelési stratégiákat, gyakorlati módszereket az előadás.
A nap további részében öt workshop helyszínen, szintén meghívott szakemberek, Dr. F. Lassú Zsuzsa szexuálpszichológus -egyetemi docens, Bodócs Dóra pszichológus, Burian Eszter pszichológus, Bálint Emília pedagógus – családterapeuta, és Szeberényi Adrián pszichológus által  folytatódott 10-15 fős csoportokban a műhelymunka. Az abúzust elszenvedett gyermekek nevelése során felvetődő mindennapos problémákra keresték a releváns válaszokat a résztvevők az önreflexió, kötődési minták, maladaptív sémák, személyes kompetenciák, valamint „kiégés” megelőzés tárgykörében.

Szm1

Visszajelzések alapján elmondható, hogy eredményes, a mindennapi életben is jól alkalmazható stratégiákat ismerhettek meg a megyei szakellátásban dolgozó kollégák, melynek köszönhetően könnyebben meg tudják érteni a traumatizált viselkedés mechanizmusát.