Gyermekotthonunk a Komárom-Esztergom Vármegyében elhelyezkedő Kömlőd községben épült 2003-ban, azóta folyamatosan látja el funkcióját. Négy csoportban nyújt teljeskörű ellátást a szakellátásba beutalt gyermeknek. A Gyermekvédelmi Központ és Általános Iskola Komárom-Esztergom Vármegyéhez 2015. szeptember 1. óta tartozik.

Kömlőd Tatabányától 15 km-re található, 1080 lakosú kis település. Maga a gyermekotthon a község belterületén, annak a szélén helyezkedik el.

Az intézmény tömegközlekedési eszközzel jól megközelíthető. A helyi közösséggel megfelelő a kapcsolatunk, az itt élők elfogadják a gondozottak másságát.

Óvoda, iskola, orvosi rendelő az épület közelében található.

A buszmegálló kb. 50 m-re van a gyermekotthontól.

Gyermekotthonunk otthont nyújtó ellátást biztosít a nevelésbe vett gyógypedagógiai ellátásra szoruló, sajátos nevelési igényű gyermekek számára. Értelmileg akadályozott, különleges szükségletű gyermekek és utógondozói ellátásban részesülő fiatalok nyernek itt elhelyezést    3 – 24 éves korig.

Oktatásuk a mellettünk elhelyezkedő KEM Hegyháti Alajos Óvoda, Általános Iskola és Kollégium iskolájában történik, ahol biztosítják számukra a szükségletüknek megfelelő képzést. Délutánonként lehetőségük van különböző szakkörökön való részvételre, ahol érdeklődési körüknek megfelelő tudásra tehetnek szert.

Az épület szép természeti környezetben található, a közlekedés zajától, por- és levegő szennyeződéstől távol, fákkal körülvett, virágoskertekkel díszített. A füvesített udvaron kerti játékok, eszközök, homokozó, csúszda, fürdő medence, játszótér, és egy kiülő biztosítják a szabadidő hasznos eltöltését. Saját kemencénk is van.  A megnyugtató környezet és a friss levegő maximálisan hozzájárul gondozottjaink egészségesebb és mozgásukban gazdagabb életmódjához.

Az otthon funkcionálisan alkalmas a gyerekek nyugodt életterének kialakítására, családi otthonhoz hasonlóan berendezett, általuk alakítható, otthonos és biztonságos környezetben élnek.

A gyerekek koruknak, nemüknek megfelelő saját játékokkal, mesekönyvekkel, fejlesztő játékokkal, kerékpárral, rollerrel rendelkeznek.  

A lakásotthonok is rendelkeznek különböző társas- és készségfejlesztő játékokkal, mesekönyvekkel, mese DVD filmekkel, sporteszközökkel.

A csoportok tárgyi feltételei, berendezései megfelelnek a jogszabályi követelményeknek, maximálisan szem előtt tartva a korosztályi illetve különleges követelményeket. Lakóegységenként a következő helyiségek állnak rendelkezésre:

3 hálószoba (két 3 személyes és egy 2 személyes), nappali, a konyhához étkező, és kamra tartozik. Továbbá nemenként 1-1  fürdőszoba, illemhelyiség áll rendelkezésre. A munkatársak részére nevelői szoba, és a hozzá kapcsolódó fürdőszoba biztosított.

A gyermekotthonban biztosított a gondozottak számára az egyéni fejlesztés lehetősége (fejlesztőpedagógus segítségével). A fejlesztőszoba terápiás fejlesztőfoglalkozások megtartására alkalmas helyiség.  

Minden lakásotthon az ott elhelyezett gyermekek korához igazítva határozza meg arculatát. Az otthonosság kialakításában, a dekoráció elkészítésében általában minden gyermek részt vesz, így mikrokörnyezetét saját ízlése szerint alakíthatja ki.

A csoportok önállóan gazdálkodnak a Gyermekvédelmi Központ által biztosított létszám arányos havi ellátmányból. A napi bevásárlásokat a településen bonyolítják, a nagyobb bevásárlások pedig a környező városokban történnek.

Célunk, hogy a gyermekek szükségleteihez alkalmazkodva teljes körű ellátást kapjanak, hozzájussanak az egészségügyi ellátáshoz, oktatáshoz, a szabadidő tartalmas eltöltéséhez. A családias nevelés megvalósításával a gondozási-nevelési célunk, hogy a gondozott gyermekek testileg, lelkileg, érzelmileg, erkölcsileg koruknak és képességeiknek megfelelően fejlődjenek, személyiségük a lehető legteljesebb módon bontakozzék ki. Szeretetteljes és következetes nevelési elveket követünk, melynek igen jelentős eleme a mintaadás. Elősegítjük a gyermekek családjával való folyamatos és időszakos kapcsolattartást, valamint a szülőkkel való jó kapcsolat kialakítását.

Nevelőmunkánk fontos feladatai közé tartozik a szabadidő hasznos felhasználására való nevelés. Arra törekszünk, hogy a gyerekek számára biztosítsuk az érdeklődési körüknek megfelelő tevékenységi formákat, a szórakozás, pihenés lehetőségét. A szervezett programok mellett időt és lehetőséget biztosítunk a barátságok ápolására, egyéni beszélgetésekre, zene- hallgatásra is. Rendszeresen járunk fesztiválokra, kulturális rendezvényekre. Nyaranta elvisszük a gyerekeket táborozni több alkalommal is az ország különböző helyeire.

Sokat köszönhetünk szponzorainknak, támogatónknak, akik hozzájárulnak környezetünk esztétikusabbá tételéhez, gyermekeink számára szabadidős programokat szerveznek, nagyobb ünnepeink alkalmával megajándékozzák őket.

Meggyőződésünk, hogy a gyerekek jól érzik magukat otthonunkban. Sokszor szívmelengető, megható szavak hangzanak el tőlük, melyek azt bizonyítják, hogy boldogok, örömteli életet élnek. Nevelőik mindent megtesznek annak érdekében, hogy neveltjeik minél kiegyensúlyozottabb, tartalmasabb, teljesebb életet élhessenek.